torstai 31. lokakuuta 2013

Aakkoset me osataan

Taloussanomat esittelee tänään ABC-ketjua varsin hyvässä hengessä. Pisteet siitä, sillä näin homma ei suinkaan aina mene meikäläisissä medioissa. Pisteet myös kilpailijoiden edustajille, jotka puhuvat asioista kuten ne ovat. Asiallinen kritiikki on paikallaan, mutta liian usein ääneen pääsevät ne, jotka haluavat nähdä ABC-ketjussa vain negatiivisia ominaisuuksia tai tarkoituksella herättää epäluuloja.

ABC-asemat ovat yksi kansainvälisestikin tunnetuista esimerkeistä koskien osuuskauppojen roolia markkinoiden kehittäjänä. Polttonestekaupan, market-kaupan ja ravintolapalveluiden yhdistelmänä osuuskaupat tarjosivat jotain mitä muut eivät olleet kyenneet tekemäään.

Jokainen voi hetkeksi pysähtyä miettimään millaisia palveluita tien päällä tarjottiin ennen ABC-asemien tuloa. Jäljelle jääneet kilpailijat ovat joutuneet kehittämään omaa toimintaansa säilyäkseen mukana ja uusia juttuja kilpailukyvyn lisäämiseksi esitellään koko ajan. Eli tarjontapuoli on kehittynyt ja niin ovat asiakkaiden vaatimuksetkin.

Asiakasomistajien näkökulmasta edullista olisi se, että kilpailijat onnistuisivat keksimään jotain uutta, mikä haastaa ABC-asemat. Tämä laittaa osuuskaupat uuden innovaatiohaasteen eteen, jotta ne voivat olla jäsenilleen paras vaihtoehto. Tätä kilpailu määritelmällisesti on: toisensa haastavia vastavuoroisia toimia kilpailijoiden kesken.

ABC-asemat eivät ole vain kehittäneet markkinoita, vaan tarjonneet elinvoimaa paikallisyhteisöihin. Ne ovat houkutelleet kylkeensä muuta yritystoimintaa ja täten kaikkiaan edistäneet lähiympäristönsä ihmisten mahdollisuuksia elää ja asua alueella, joka on saattanut olla rajustikin taantuva ennen ABC-aseman nousua.

Liikennemyymälät voivat olla tulevaisuudessa yllättävienkin yhteisöllisyyden ilmentymien fyysisiä keskipisteitä. Tällä saralla on niin osuuskaupoilla kuin kilpailijoilla mahdollisuuksia kehittää toimintaansa. Nämä mahdollisuudet toki edellyttävät ainakin kahta asiaa. Tarvitaan perinteisen liiketoiminta vs. muu toiminta -rajan rikkomista strategian perustana olevista oletuksista sekä sen oivaltamista, että liiketaloudellisen menestyksen perusta on suurelta osin sosiaalinen ja psykologinen. Toisin kuin liian moni on oppinut ajattelemaan, eivät taloudellinen, sosiaalinen ja psykologinen arvo ole toisistaan irrallaan. Ihmisten valinnoissa ne ovat vahvasti vuorovaikutuksessa keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti