tiistai 16. joulukuuta 2014

Bisnesenkeli edellyttää byrokratiaa

Start-up yrityksistä ja näiden ympärillä elävästä pöhinästä puhutaan paljon. Kenties vähemmän puhutaan siitä millaisia asioita start-up yrittäjän tulee huomioida herättääkseen sijoittajien mielenkiinnon ja toisaalta onnistuakseen viemään rahoituskierroksen maaliin.

Aluksi tärkeä on yrittäjätiimin perusidea, tarina ja tekemisestä huokuva tunnelma. Esimerkiksi messuilla sijoittajia yritetään houkutella ennen kaikkea räväköillä perusidean kommunikoivilla myyntitarinoilla. Jos mahdollinen sijoittaja kiinnostuu, tämä hurmataan määrätietoisella, itseensä uskovalla ja tiukasti yhteen hiileen puhaltavalla, hyvin kootulla tiimillä.

Sijoittajajoukon kiinnostuksen herättäminen on kuitenkin vain alku. Tämän jälkeen tuleekin se monelle innovatiiviselle kaveriporukalle haasteellisempi vaihe. Sijoittajat pitäisi vakuuttaa siitä, että tiimin pyörittämä yritys toimii sekin uskottavasti. Yritykseen taloushallinnollisena yksikkönä liittyvä byrokatia ei saa toisin sanoen olla liian suuri kirous tiimille. Jos on, kannattaa hyvissä ajoin harkita tiimin vahvistamista nimenomaan hallinnollisella perusosaamisella - esimerkiksi juridiikan ja laskennan alueilla. Jos yrittäjätiimi ei saa hallinnollisia kuvioita ajoissa kuntoon ja osoita toimeenpanokykyä hallintoasioissa, voi bisnesenkeli liihotella tiehensä.

Itse tuotteen taikka palvelun ideoimisessa ja kehittämisessä tarvitaan estetiikkaa, luovuutta ja vapautta. Näitä kaivataan myös toiminnan organisoimisessa. Yrityksessä tarvitaan kuitenkin myös byrokratiaa - joka tuo ryhtiä tekemiseen ja turvaa eri osapuolten oikeuksia. Byrokratiaakin on siis hyvä oppia rakastamaan - sopivassa määrin. Ja tämä on syytä osoittaa myös yritykseen sijoittamisesta kiinnostuneille. Niin kaukaiselta kuin se kuulostaakin, osa ellei jopa suurin osa enkeleistä on suorastaan byrokraatteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti