maanantai 22. joulukuuta 2014

Luovat alat valokeilaan

Puhuttaessa Suomen nostamisesta nousuun huomio ja toivo kiinnittyy usein erilaisiin innovatiivisiin tuotteisiin tai niitä tuottaviin organisaatioihin. Liian vähän on puhetta siitä minkälaisessa ympäristössä innovaatiot kukkivat ja millaisia yhteiskunnallisia muutoksia innovatiivisuuden edistäminen edellyttää.

Itse laittaisin paljon likoon sen puolesta, että luovan alan yrittäjyys ja vapaaehtoistoiminta ovat keskeisessä roolissa. Luovan alan yrittäjyys voi jo itsessäänkin synnyttää taloudellista voimaa ja työllisyyttä, mutta sillä on potentiaalia olla myös koko muuta taloutta ja yhteiskuntaa elävöittävä voima.

Moderni organisaatioajattelu korostaa rationaalisuutta, jättäen liian vähän tilaa aistilliselle ymmärrykselle ja kokemuksellisuudelle. Meidän tulisi nyt murtaa näitä perinteisiä oppeja ja avata ovi taiteelle ja estetiikalle niin työorganisaatioissa kuin elämässämme yleensä. Musiikki ja kirjallisuus sekä kuva- ja näytelmätaide voivat auttaa työssä jaksamisessa, auttaa avaamaan työyhteisön ongelmakohtia, herättää uudenlaisia ajatuksia ja ylipäätään edistää luovuutta sekä tietysti antaa monenlaisia rikkaita elämyksiä.

Luovan alan saama julkinen tuki on mahdollisesti toiminut myös sitä itseään vastaan - luovan alan lahjakkuuksien odotetaan tuottavan meille iloa ilmaiseksi. Kaipaisinkin sitä, että luovan alan osaajat tarttuisivat rohkeasti myös yrittäjyyteen - yksin ja yhdessä. Elämyksellisyyttä tulisi täten markkinoita yrityksiin ja julkisorganisaatioihin, joissa siitä voitaisiin monipuolisesti nauttia ja joissa se voisi synnyttää merkittävää kehittämistä edistävää liikettä. Syntyvästä lisäarvosta yrittäjä saisi sitten reilun korvauksen. Luovan alan osaamisen vieminen entistä laajemmin ja vahvemmin markkinatalouden puolelle auttaisi paitsi julkisen tuen jatkuvaan vähentymiseen myös taiteen aliarvostukseen.

Googlekin sen osaa. Miksi emme siis mekin? Tehdään Suomesta organisaatioestetiikan pyhättö ja samalla paras paikka elää, yrittää ja työskennellä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti