perjantai 20. maaliskuuta 2015

Vaaleissa poliitikkojen tulisi puhua kansankieltä

Muutama päivä sitten sain toistaiseksi yhden mielenkiintoisimmista haasteista. Minua pyydettiin selittämään asiakasomistajuutta, osuuskunnan toimintaa, eroja osakeyhtiöön ja niin edelleen siten, että 5-vuotiaskin voisi ymmärtää mistä on kyse.

Annettu tehtävä mielessä kirjoittelin tarinan kylän hienoimmasta hiekkalaatikosta. Se julkaistiin OP:n blogisivustolla eilen. Mielestäni onnistuin ihan kohtuullisesti. Pohdin kuitenkin kirjoittaessani, että kyllä 5-vuotiaalle selittäminen on ihan oma taitolajinsa. Tuskin siis ihan heti ryhdyn väsäämään sellaista osuustoiminnan oppikirjaa, joka sopisi päiväkodeissa ja esikouluissa käytettäväksi. Harjoitus oli joka tapauksessa hyödyllinen ja harjoittelua täytyy ilman muuta jatkaa.

Toissailtainen maikkarin vaalikeskustelu herätti minut ajattelemaan, että vastaavanlainen harjoittelu olisi eduksi myös poliitikoille - varsinkin ennen vaaleja. Tuolloin tultaisiin keskinäisissä keskusteluissa käytetyiltä abtraktiotasoilta reippaasti alaspäin. Vaalikeskustelu, jonka maikkari lähetti, liikkui niin korkealla abstraktiotasolla, että ainoastaan taustojen ja kulloisenkin keskustelun sisältöjen tunteminen ennalta saattoi mahdollistaa keskustelun aidon seuraamisen. Veikkaan, että kovin harva keskustelua seurannut kansalainen saattoi lähetyksen jälkeen konkretisoida eri puolueiden näkemyksiä ja esittämiä toimia talouden ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi.

Ei poliitikon tietenkään tarvitse selittää asioita kuin 5-vuotiaalle, mutta yleisön huomioimista kaivataan. Vaalipaneelissa poliitikot kyllä keskustelevat keskenään, mutta yleisönä on vaihtelevista lähtökohdista keskustelua seuraava kansa. Demokratia edellyttää, että mahdollisimman laaja joukko ihmisiä voi ymmärtää käytyjä keskusteluita, kiinnostua politiikasta ja arvioida vaihtoehtoja. Esimerkiksi sen toistelu, että "rakenteellisia uudistuksia tarvitaan" avautuu vain harvalle ja ei vie minnekään. Sitä on niin monenlaista rakennetta ja uudistusta. Paljon mielekkäämpää olisi, että kukin äänessä olija puhuisi täsmällisesti niin, että kulloinkin mielessä oleva rakenne konkretisoituisi ja uudistusidea aukeasi perusteineen kaikille kuulijoille.

Seuraavaa paneelikeskustelua odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti